top of page
Vokaller

VOKALLER

Müzikal, müzikli tiyatro, konser, tiyatro, opera, dans gibi sahne sanatlarında, seyircinin hikayeyi, duyguyu, konuyu anlamasını saÄŸlayan sahnedeki kiÅŸiler oyunculardır, müzikal camiasında ise bu kiÅŸiler vokal olarak isimlendirilirler. DiÄŸer sahne sanatlarından farklı olarak müzikallerde, oyuncuların (vokaller) sahneyi oynarken ÅŸarkılarını söylemeleri ve dans etmeleri gereklidir. Bunun sebebi, müzikallerde konunun konuÅŸmalara ek olarak müziklerle ve danslarla anlatılmasıdır.

​

​

Vokal çalışmaları yıl içerisinde drama ve ses olmak üzere iki ayrı koldan yürütülür. Bunlar da kendi içinde dallara ayrılır.

​

Drama

DRAMA

 

​

Drama, bir vokalin sahnedeki duruÅŸundan konuÅŸmalarındaki vurgularına, mimiklerinden dans koreografisine kadar sahnedeki pek çok ÅŸeyi kapsayan bir alandır. Vokallerin sahnede kendi benliÄŸinden çıkıp tamamen canlandırdıkları rollerdeki insanları yaÅŸamasını ve bunu seyirciye aktarmasını saÄŸlar.

​

​

Haftalık çalışmaların drama çalışmalarına ayrılan saatlerinde vokaller drama comprodunun hazırladığı plan doÄŸrultusunda çalışmalarda hazır bulunur. Drama çalışmalarımız karakter, toplu sahne ve dans çalışması olmak üzere üç ayrı ana baÅŸlıkta incelenebilir.

​

​

Karakter çalışmaları bir vokalin sahnede canlandırması gereken karaktere bürünebilmesi için gerekli mimik, duruÅŸ, tavır, sahip olması gereken duygu ve hatta role uygun telaffuz da dahil olmak üzere sahnede vokalin uygulaması gereken pek çok ÅŸeyi vokale kazandırmayı ve vokale bu konularda yardımcı olmayı amaçlayan çalışmalardır.

​

​

Müzikallerde vokallerin bireysel performansları dışında rol arkadaÅŸlarıyla birlikte sahnede bulundukları ve sahnede farklı karakterlerle etkileÅŸime girdikleri ‘’toplu sahneler’’ bulunur. Toplu sahne çalışmaları vokallerin birbiriyle sahnedeki etkileÅŸimlerini güçlendirip diyalogların akıcılığını hızlandırarak oyunu daha gerçekçi ve dolayısıyla etkileyici kılar.

​

​

Müzikallerde, hikayeyi anlatan ve ona eÅŸlik eden temel ögelerden biri de karakterterleri güçlendirip, verilmek istenen duyguyu büyüten danslardır. Dans çalışmalarında belli bir koreografi; ritim, senkron ve bunlar gibi dans ögeleri dikkate alınarak vokallere öÄŸretilir.

Ses

MÜZÄ°K

​

​

Ses, bir vokalin solodan koroya sahnede ÅŸarkı söylediÄŸi tüm kısımları içine alır. Müzikalin “müzik” kısmıdır, senaryo ve duygunun notalarla birleÅŸerek güçlü bir ÅŸekilde seyirciye sunulduÄŸu bölümüdür.

​

​

Ses çalışmaları müzik comprodu planı dahilinde, daha çok piyano eÅŸliÄŸinde ilerler. Dönem içinde zaman zaman, ancak özellikle sahne dönemine yaklaşıldığında piyano eÅŸliÄŸinde çalışılmış olan parçalar orkestrayla birleÅŸtirilir. Yıl içindeki çalışmalar iki bölüm altında düÅŸünülebilir: koro ve solo.

​

​

Yıl içinde sese ayrılmış saatlerde daha çok koro çalışmaları gerçekleÅŸmektedir. Vokallerin neredeyse hepsi (oyundaki rollerine ve sahnelerine göre deÄŸiÅŸebilecek ÅŸekilde) koro çalışmalarına müzik yönetmeni tarafından onlara ulaÅŸtırılan koro kayıtlarını dinleyip çalışmış bir ÅŸekilde saatinde çalışma yapılacak yerde olurlar. Koro çalışmalarında öncelikle sesi ısıtmak ve açmak için birkaç egzersiz yapılır daha sonra dağıtılmış koro partilerine göre gruplar teker teker çalıştırılır. Çalışmalarda öncelikle notaların doÄŸru frekans ve ritimde verilmesine bunun ardından sözcüklerin doÄŸru ve tek bir ağızdan söylenmesine ve son olarak da gruplar arasındaki ses dengesine bakılır.

​

​

Solo çalışmaları, vokalin oyundaki rolüne göre söyleyeceÄŸi ÅŸarkının çalışıldığı çalışmalardır. Korodaki gibi öncelikle notaların frekans ve ritmine dikkat edilir. Daha sonra vurgular, süslemeler ve aksan çalışılır.

SÄ°Z DE MÜZÄ°KALÄ°N BÄ°R PARÇASI OLMAK Ä°STÄ°YORSANIZ, TOPLULUKLARIN SEÇMELERÄ° Ä°ÇÄ°N TAKÄ°PTE KALIN!

bottom of page