top of page
  • Yazarın fotoğrafıBeren Demirci

Sanatta Karantinaya Ayak Uydurmak: TikTok Müzikalleri


Tasarım: Jess Siswick

Karantina dolayısıyla diğer pek çok sektör gibi eğlence sektörü de sekteye uğradı. Bir süre sonra bu sürecin hiç de kısa sürmeyeceğinin farkına varan profesyonel ve amatör sanatçılar ise sosyal medyada yeni müzikaller üzerine işbirliği yapmaya başladı. Bu sayede pek çok ismi duyulmamış yetenek de eserlerini milyonlara ulaştırma şansına erişti.

Bu işbirliklerine en çok şans veren sosyal medya mecrası ise TikTok oldu. Ben her ne kadar eski kafalı davranmaya devam edip TikTok’u indirmemekte dirensem de ortaya çıkan projeler inanılmaz!


Büyük çaplı müzikal girişimlerinden ilki 2007 yılında çıkan Ratatouille animasyonu üzerine oldu. Disney World’de açılacak Ratatouille lunapark aleti üzerine aklına kısa bir konsept şarkısı gelen Emily Jacobsen, bu şarkıyı komik bularak TikTok’ta paylaşıyor. Birkaç ay sonra ise yayınladığı videosu büyük bir kitleye ulaşıyor ve koreograflardan grafik tasarımcıya kadar amatör ve profesyonel pek çok kişi bu projede yer alıyor. Bunun sonucunda 50 dakikalık bir online müzikal ortaya çıkıyor! Başrollerini birbirinden yetenekli Broadway yıldızları üstlenirken ensemble kadrosunda TikTok yaratıcılarından isimler de yer alıyor. Aşağıdaki linkten projenin ortaya çıkışıyla ilgili daha çok bilgiye sahip olabilirsiniz.



Bu proje ne kadar ilgi çekici olsa da, benim asıl favorim Bridgerton the Musical oldu! Çıktığı anda büyük bir ilgi ile karşılaşan Bridgerton dizisine “Peki Bridgerton bir müzikal olsaydı?” sorusunu soran Abigail Barlow, yazdığı kısa “Burn for You” şarkısıyla pek çok kişiye erişti. Bunun üzerine yaratıcı ortağı Emily Bear ile Bridgerton konsepti üzerine pek çok şarkı yazan ve yine Bear ile bu şarkılardan oluşan konsept albüm çıkarma yolunda olan Barlow’un kariyerini heyecanlı gelişmeler beklediğini düşünüyorum!



Fotoğraf: Igor Kasyanyuk
Soldan Sağa: Abigail Barlow ve Emily Bear. Fotoğraf: Igor Kasyanyuk

Bu ikilinin en çok ilgimi çeken yanı sosyal medyayı yaratım süreçlerine çok güzel bir şekilde adapte etmeleri oldu. İnsanüstü bir hızda yazdıkları yeni şarkıları TikTok’ta başka insanların da söyleyebilecekleri formatta paylaşan Barlow ve Bear ikilisi, kısa sürede büyük bir bilinirliğe ulaştı. Bu sayede pek çok insan şarkıları kendi yorumlarıyla paylaştı veya Spotify gibi uygulamaları bırakıp TikTok’tan müzik dinlemeye başladı. Bunun yanında izleyiciler ve takipçiler, Barlow ve Bear’in sıkça açtıkları canlı yayınlar sayesinde yaratım sürecine dahil oldular, hatta fikir bile verdiler!


Alıştığımız müzikal deneyiminden farklı olarak bahsettiğim online müzikallerin en önemli özelliği, hemen herkesin yaratım sürecine davet edilmesi. Broadway’in perdeleri yeniden açılmaya başlayınca bu projelerin nasıl yerlere geleceğini merakla bekliyorum.





2 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page